Als u 16 jaar of ouder bent, kunt u de sociale, fysieke en persoonsidentificerende donorgegevens opvragen. Sociale en fysieke donorgegevens zijn de lengte van de donor, kleur haar van de donor en wat voor soort werk de donor doet. De persoonsidentificerende donorgegevens zijn de volledige naam, geboortedatum en woonplaats van de donor.

Donorgegevens opvragen

Voor deze aanvraag heeft u DigiD nodig. DigiD kunt u aanvragen via digid.nl. Heeft u geen DigiD dan kunt u een papieren aanvraag per post indienen.

De aanvraag

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, controleren wij in de Basisregistratie Personen (BRP) de ouder-kind relatie. Wij controleren dan of de gegevens van u en uw moeder overeenkomen met de gegevens in de aanvraag.

Als alle gegevens overeenkomen kijken wij of de kliniek, waar de behandeling heeft plaatsgevonden, de behandel- en donorgegevens bij ons heeft geregistreerd. Als deze nog niet (volledig) in ons systeem zijn geregistreerd, vragen wij de kliniek of ze deze alsnog kunnen invoeren. Dit betekent wel dat het verwerken van uw aanvraag langer duurt.

Donorpaspoort met fysieke en sociale donorgegevens

Als wij alle gegevens gevonden hebben, worden de fysieke en sociale donorgegevens in een donorpaspoort gezet. De gegevens in dit donorpaspoort zijn door de kliniek ten tijde van donatie van de donor geregistreerd.

Persoonsidentificerende donorgegevens

Bij het verstrekken van de persoonsidentificerende donorgegevens, hangt het ervan af of de donor bekend (b-donor) of anoniem (a-donor) is. Donoren ingezet bij een behandeling vanaf 1 juni 2004 zijn allemaal b-donoren. Donoren die ingezet zijn bij een behandeling voor 1 juni 2004 hadden destijds de keuze om te doneren als een anonieme donor (a-donor) of als een bekende donor (b-donor). Er zijn nu drie mogelijkheden:

  1. De donor is een bekende donor (b-donor)
  2. De donor is een anonieme donor (a-donor)
  3. De donor is anonieme donor (a-donor) én heeft een geldige geheimhoudingsverklaring

Lees de informatie bij bovengenoemde type donor dat voor u van toepassing is goed door om te weten wat de mogelijke uitkomsten van uw aanvraag kunnen zijn.

Contact met halfbroers en halfzussen

Bij uw aanvraag kunt u aangeven of u in contact wilt komen met eventuele halfbroers en/of halfzussen. Dit zijn kinderen die dezelfde donor als u hebben.

Als u bij uw aanvraag aangeeft dat u graag in contact komt met eventuele halfbroers en/of halfzussen wordt er gekeken of er andere donorkinderen van 16 jaar of ouder van dezelfde donor als die van u zijn en of die ook geïnteresseerd zijn in contact met u.

We kunnen u alleen in contact brengen met donorkinderen die ook bij ons een verzoek hiervoor hebben ingediend.

Uitkomst aanvraag

Klap onderstaand overzicht uit om te lezen welke situaties er mogelijk zijn naar aanleiding van uw aanvraag.

Let op

  • Staat u niet in de BRP geregistreerd of zijn de gegevens niet volledig dan nemen wij contact met u op. Het kan zijn dat u dan een officieel afschrift van uw geboorteakte naar ons moet sturen.
  • Wij hebben alleen donorgegevens waarbij de behandeling van uw moeder in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden. Wanneer de behandeling in het buitenland heeft plaatsgevonden, kunt u geen gegevens bij ons opvragen.
  • Als het donormateriaal uit het buitenland komt, maar de behandeling in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden, kunt u de gegevens wel bij ons opvragen.
  • Als er een genetische afwijking wordt geconstateerd, dan zal dat door een klinisch geneticus in een ziekenhuis worden gedaan. Het kan dan van belang zijn dat de donor, de moeder(s) en donorkind(eren) hierover worden geïnformeerd. De klinisch geneticus maakt deze afweging en kan bij Cdkb de gegevens opvragen van de betrokken donor, donorkinderen en/of moeders.
  • Wij rekenen geen kosten voor het aanvragen van donorgegevens.
  • Wij hebben bij de meeste klinieken geen aanleiding om aan de door de kliniek geregistreerde behandel- en donorgegevens te twijfelen. Als dit wel het geval is, vermelden wij dit altijd bij de gegevens die we verstrekken. Voor alle registraties geldt dat de juistheid van de match alleen geverifieerd kan worden met DNA-onderzoek.