16+ aanvragen waarbij de behandeling van de moeder heeft plaatsgevonden vanaf 1 juni 2004
Als u 16 jaar of ouder bent, kunt u de sociale, fysieke en persoonsidentificerende donorgegevens opvragen. De persoonsidentificerende donorgegevens zijn de volledige naam, geboortedatum en woonplaats van de donor. U kunt ook alleen de sociale en fysieke donorgegevens opvragen.
Voor deze aanvraag heeft u DigiD nodig. Digid kunt u aanvragen via www.digid.nl. Heeft u geen DigiD dan kunt u een papieren aanvraag per post indienen.
De aanvraag
Nadat we uw aanvraag hebben ontvangen, controleren wij in de Basisregistratie Personen (BRP) de ouder-kind relatie. Dat wil zeggen dat we controleren of de gegevens van u en uw moeder overeenkomen met de gegevens in de aanvraag.
Als alle gegevens overeenkomen kijken wij of de kliniek, waar de behandeling heeft plaatsgevonden, de behandel- en donorgegevens bij ons heeft geregistreerd. Als deze nog niet (volledig) in ons systeem zijn geregistreerd, vragen wij de kliniek of ze deze alsnog kunnen invoeren. Dit betekent wel dat het verwerken van uw aanvraag langer duurt.
Wanneer we alle gegevens gevonden hebben, worden de fysieke en sociale donorgegevens in een donorpaspoort opgemaakt. De gegevens in dit donorpaspoort zijn door de kliniek ten tijde van donatie van de donor geregistreerd.
Op de dag dat wij het donorpaspoort naar u opsturen sturen wij ook een brief naar de donor om te vragen of wij de persoonsidentificerende gegevens aan u kunnen verstrekken, of dat sprake is van zwaarwegende belangen waardoor we de gegevens niet aan u mogen verstrekken.
Vanaf 1 juni 2004 kunnen donoren alleen doneren als hun medische, fysieke, sociale en persoonsidentificerende gegevens geregistreerd en verstrekt mogen worden aan het donorkind. Doordat donoren vanaf 1 juni 2004 niet meer anoniem kunnen doneren, zullen wij de persoonsidentificerende donorgegevens in de meeste situaties kunnen verstrekken. Wel moeten we vooraf bij de donor nagaan of er inmiddels sprake is van zwaarwegende belangen.
De donor heeft nu vier weken de tijd om bij ons aan te geven of wij de persoonsidentificerende gegevens aan u kunnen verstrekken. Als wij na vier weken niets van de donor vernomen hebben, sturen wij een herinnering en krijgt hij nog eens vier weken de tijd om te reageren.
Uitkomst aanvraag
Klap onderstaand overzicht uit om te lezen welke situaties er mogelijk zijn naar aanleiding van uw aanvraag.
U ontvangt van ons bericht dat de donor positief heeft gereageerd.
Daarna verstrekken wij zowel uw gegevens als die van de donor aan Fiom. Zij zijn specialist in afstammingsvragen en verzorgen voor ons, indien u dit wilt, de begeleiding tussen u en de donor. We vragen Fiom om contact met u en de donor op te nemen en het verdere traject met u te doorlopen.
Fiom verstrekt u daarna de persoonsidentificerende gegevens en kan afspraken maken over het eventueel uitwisselen van andere gegevens zoals adresgegevens of telefoonnummer. Hierbij kan Fiom professionele begeleiding bieden.
U ontvangt van ons bericht dat we geen reactie van de donor hebben ontvangen en dat we het besluit hebben genomen dat we de persoonsidentificerende donorgegevens aan u gaan verstrekken.
Wanneer wij binnen de gestelde termijn geen bezwaar op het besluit ontvangen, worden uw gegevens en die van de donor aan Fiom verstrekt. Zij zijn specialist in afstammingsvragen en verzorgen voor ons, indien u dit wilt, de begeleiding tussen u en de donor. We vragen Fiom om contact met u en de donor op te nemen en het verdere traject met u te doorlopen.
Fiom verstrekt u daarna de persoonsidentificerende gegevens en kan afspraken maken over het eventueel uitwisselen van andere gegevens zoals adresgegevens of telefoonnummer. Hierbij kan Fiom professionele begeleiding bieden.
U ontvangt van ons bericht dat we de donor niet kunnen benaderen en dat deze voor ons onvindbaar is. Vervolgens benaderen we een familielid van de donor. Dat kunnen de partner, kinderen, ouders, broers, zussen, kleinkinderen en grootouders van de donor zijn.
Wij sturen een brief naar het familielid van de donor. Hierin vragen wij:
om een ander adres waarop we de donor kunnen benaderen;
om toestemming te geven om de persoonsidentificerende donorgegevens te verstrekken;
om zwaarwegende belangen namens de donor aan te dragen.
Het familielid heeft nu vier weken de tijd om bij ons aan te geven of wij de persoonsidentificerende gegevens kunnen verstrekken. Als wij na vier weken niets hebben vernomen, sturen wij een herinnering en krijgt het familielid nog eens vier weken de tijd om te reageren.
Wanneer we geen reactie van het familielid ontvangen gaan we ervan uit dat er geen zwaarwegende belangen zijn en nemen we het besluit om de persoonsidentificerende gegevens van de donor aan u te verstrekken. We gaan geen ander familielid benaderen.
Als de donor zwaarwegende belangen aandraagt, ontvangt u hierover van ons bericht. De aangedragen belangen van de donor worden door een adviescommissie beoordeeld. Het bestuur besluit naar aanleiding van het advies van de adviescommissie of de gegevens verstrekt kunnen worden. Lees hier meer over zwaarwegende belangen en het verloop van de aanvraag waarbij er zwaarwegende belangen zijn aangedragen.
Helaas kan uit de Basisregistratie Personen blijken dat de donor is overleden. Wij realiseren ons dat dit bericht ingrijpende gevolgen voor u kan hebben, omdat u niet langer met de donor in contact kunt komen.
Onder normale omstandigheden zouden wij nu bij de donor nagaan of hij kan bevestigen dat we de persoonsidentificerende gegevens kunnen verstrekken. De wet schrijft voor dat als een donor is overleden de nabestaande(n) van de donor de mogelijkheid hebben om namens de donor te bevestigen dat we de gegevens kunnen verstrekken, of om namens de donor zwaarwegende belangen aan te dragen.
U ontvangt van ons bericht dat de donor is overleden en dat we een nabestaande gaan benaderen. De nabestaanden van een donor kunnen zijn: de partner van de donor, zijn kinderen, ouders, broers, zussen, kleinkinderen en grootouders.
Wij sturen een brief naar een nabestaande van de donor. Hierin vragen wij om toestemming te geven om de persoonsidentificerende donorgegevens te verstrekken of om zwaarwegende belangen namens de donor aan te dragen.
De nabestaande heeft nu vier weken de tijd om bij ons aan te geven of wij de persoonsidentificerende gegevens kunnen verstrekken. Als wij na vier weken niets hebben vernomen, sturen wij een herinnering en krijgt de nabestaande nog eens vier weken de tijd om te reageren.
Wanneer we geen reactie van de nabestaande ontvangen, gaan we ervan uit dat er geen zwaarwegende belangen zijn en nemen we het besluit om de persoonsidentificerende gegevens van de donor aan u te verstrekken. We gaan geen andere nabestaande benaderen.
Halfbroers en halfzussen
Bij uw aanvraag kunt u aangeven of u in contact wilt komen met eventuele halfbroers en/of halfzussen. Dit zijn kinderen die dezelfde donor als u hebben.
Wanneer u bij uw aanvraag aangeeft dat u graag in contact komt met eventuele halfbroers en/of halfzussen wordt er gekeken of er andere donorkinderen van 16 jaar of ouder van dezelfde donor als die van u zijn en of die ook geïnteresseerd zijn in contact met u.
Let op: we kunnen u alleen in contact brengen met donorkinderen die ook bij ons een verzoek hiervoor hebben ingediend.
Halfbroers en halfzussen
Klap onderstaand overzicht uit om te lezen welke situaties er mogelijk zijn naar aanleiding van uw aanvraag.
Wij verstrekken op uw verzoek uw gegevens en die van uw halfbroer(s) en/of halfzus(sen) aan Fiom. Zij zijn specialist in afstammingsvragen en verzorgen voor ons de begeleiding tussen u en uw halfbroer(s) en /of halfzus(sen). Fiom zal contact met u en uw halfbroer(s) en/of halfzus(sen) opnemen om jullie verwachtingen en wensen af te stemmen. Geef daarom een eventuele adreswijziging aan ons door.
Wij hebben nog geen aanvraag ontvangen van een kind van dezelfde donor als die van u, die ook geïnteresseerd is in contact. Als wij in de toekomst een aanvraag van een kind van dezelfde donor ontvangen, nemen wij opnieuw contact met u op. Geef daarom een eventuele adreswijziging aan ons door.
Als wij niet weten wie uw donor is, kunnen wij u helaas niet in contact brengen met eventuele halfbroer(s) en/of halfzus(sen).
Als wij de donorgegevens niet kunnen achterhalen, dan bestaat de mogelijkheid om gegevens te zoeken bij Fiom. Fiom heeft een landelijke DNA-databank opgezet voor donorkinderen en donoren.
Let op:
Staat u niet in de BRP geregistreerd of zijn de gegevens niet volledig dan nemen wij contact met u op. Het kan zijn dat u dan een officieel afschrift van uw geboorteakte naar ons moet sturen.
Wij hebben alleen donorgegevens waarbij de behandeling van uw moeder in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden. Wanneer de behandeling in het buitenland heeft plaatsgevonden kunt u geen gegeven bij ons opvragen.
Indien het donormateriaal uit het buitenland komt, maar de behandeling in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden, kunt u de gegevens wel bij ons opvragen.
Medische gegevens (meestal alleen de bloedgroep) kunnen door uw huisarts opgevraagd worden. Lees hier meer over hoe de huisarts deze gegevens kan opvragen.
De Stichting rekent geen kosten voor het aanvragen van donorgegevens.