Bent u als professional betrokken bij kunstmatige bevruchtingen waarbij gebruik is gemaakt van een donor, dan kunt u hier informatie vinden.
Wat wordt van u verwacht als kliniek?
Voordat de behandeling uitgevoerd wordt, moet de kliniek over de volgende donorgegevens beschikken:
Persoonsidentificerende donorgegevens:
geslachtsnaam;
voornamen;
geboortedatum;
woonplaats;
en indien aanwezig het BSN.
De fysieke kenmerken:
lichaamslengte;
gewicht;
huidskleur;
kleur van de ogen;
haarkleur en type haar.
Sociale en persoonlijke kenmerken:
leeftijd;
burgerlijke staat;
gezinssamenstelling;
een door de donor zelf opgemaakte beschrijving van hem kenmerkende eigenschappen en karaktertrekken;
opleidingen of studies;
beroep.
Medische gegevens van de donor die van belang kunnen zijn voor de gezonde ontwikkeling van het kind.
Behandelingen die vanaf 1 juni 2004 hebben plaatsgevonden moeten uiterlijk 24 weken nadat de kunstmatige donorbevruchting heeft plaatsgevonden bij Sdkb geregistreerd worden.
Behandelingen die voor 1 juni 2004 hebben plaatsgevonden worden door de kliniek aan de Sdkb verstrekt wanneer er een verzoek om deze gegevens door de Stichting is ontvangen en de Stichting dit heeft medegedeeld aan de kliniek of diens opvolger.
Zwangerschappen en de daarbij horende donorgegevens registreert u bij Sdkb in het online portaal KiDS. Hiervoor heeft u eHerkenning beveiligingsniveau 3 nodig.
Wanneer een donor een geheimhoudingsverklaring heeft getekend bij de kliniek, moet deze samen met de donorgegevens worden overgedragen aan Sdkb.
Wanneer de geheimhoudingsverklaring is opgesteld tussen publicatie van de Wet dkb (mei 2002) en de inwerkingtreding van de Wet dkb (1 juni 2004) zullen wij de donor niet aanschrijven. Bij een ongeldige geheimhoudingsverklaring wordt de donor wel aangeschreven.
Over Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb)
Sdkb is sinds 1 juni 2004 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb). Sinds de Wdkb worden de gegevens van sperma-, eicel- en embryodonoren landelijk geregistreerd. Wij beheren deze gegevens en verstrekken deze op verzoek aan het donorkind, de ouders of de huisarts van het donorkind. Het gaat om de sociale, fysieke, medische en persoonsidentificerende donorgegevens.
Donorkinderen waarvan de moeder vóór 1 juni 2004 is behandeld kunnen ook een aanvraag bij ons indienen. Ook voor deze aanvragen is in de Wdkb vastgelegd dat wij donorgegevens verstrekken voor zover de gegevens nog te achterhalen zijn.